top of page
Search

Dje se kupaš, dje školjke skupljaš? - Tura de Djerdap!

Izdvajamo text naše saradnice i turizmologa, Ivane Janković, koja je i ovog puta na svom blogu "Dragulj na Dunavu" napisala fantastičan text o našem magičnom malom mestu!

Avanturisti, ljubitelji netaknute prirode, sjajnih pejzaža i zalazaka sunca uz pljesak talasa, ili pak mali istraživači lokalnih autentičnosti uz čašicu istorije, pred vama je maršruta za jedan savršen vikend! Vikend ekskurzija Istočne Srbije. Odmah da vam kažem, pripremite se za poooduži tekst.😊 Kada pišem o svom kraju ne umem da budem kratka i sažeta. Nisam koncizna, a nisam bogme ni skromna. Dobro, možda samo malo, malčice. Ovo je predlog najinteresantnijih lokaliteta iz mog kraja i okoline. Ono najlepše, ostavljam da otkrijete sami. Dobro došli na srpsko more, ili kako su nas neki još krstili „srpski Karibi“. Kako vam volja, meni su oba opisa sjajna.😍 Pošto nam je ovo ludo vreme, u doba korone, poprilično uzdrmalo živote, ko to kaže da ove godine nema mora? Ima, ima. Samo u malo izmenjenom obliku.😊


Biću vaš virtuelni vodič kroz najmarkatniji predeo naše zemlje. Mesto u koje ćete od danas biti večno zaljubljeni, gde ćete sresti sjajne ljude, čuti fantastične priče i steći prijatelje za ceo život. „Tamo daleko“, gde reka Dunav čudesno razdvaja i spaja dve obale.. I tamo, gde ćete se uveriti u rečenicu koju ste, sigurna sam, mnogo puta već do sad čuli – „Tamo gde je Dunav najlepši:“ Vodim vas u Kladovo! Ali najpre da upoznamo okolinu. Pa da počnemo!


Dan prvi

Ako dolazite iz pravca Beograda, krenite u ranim jutranjim satima najuzbudljivijom Đerdapskom magistralom i posetite jednu od najvećih, a bogme i najlepših klisura u Evropi. Grandiozne stene „Gvozdene kapije“ koje dominiraju u ovom delu Srbije, ukrašće vam srce za vek i vekova. Kažu da Đerdapska klisura počinje jednom, a završava se drugom tvrđavom. Na samom ulazu u Đerdap, duboko uklesana u velike strmine, maestralno vas dočekuje moćna i masivna Golubačka tvrđava. Golubačka tvrđava je srednjovekovna građevina koja se prvi put pominje u ugarskim zapisima još 1335. godine. Brojni dokazi svedoče o tome da je na ovom mestu bujao život sve do 13.veka. Zbog nedovoljnih i nepotpunih arheoloških podataka, ne zna se tačan datum njene izgradnje, ali je poznato da su Turci preduzimali poslednje korake u izgradnji tvrđave. Tvrđava je potpuno restaurirana i završena 2018. godine. Radno vreme, u letnjim mesecima je od 10h do 19h, a ulaznice se kreću od 600 RSD do 1200 RSD, u zavisnosti od zona koje želite posetiti. Postoje i popusti za grupne posete, naravno. Juhuuu! Bilo bi poželjno da se najavite, jer su u letnjim mesecima u jeku gužve, a broj posetilaca je ograničen. Ako ste obišli tvrđavu, slikali do besvesti kao što bih ja, da nastavimo dalje.😊


Vozimo se dalje do Donjeg Milanovca najatraktivnijom magistralom u okviru Nacionalnog parka. Nacionalni park Đerdap se prostire na površini od 63.786 hektara, u dužini od 100km. Od Golupca do Karataša kod Kladova, nalazi se nacionalno blago koje je posebnim zonama pod specijalnim režimom zaštite. Verujte mi, uživaćete u vožnji. Fasciniraće vas kako je priroda na ovom mestu iscrtala najlepše pejzaže. Putokaz nam kaže da lagano stižemo do arheološkog nalazišta starog više od 8.000 godina, kolevke civilizacije Lepenskog vira. Praistorijsko nalazište smešteno je na desnoj obali Dunava, 14,5 km uzvodno od Donjeg Milanovca i 1,5 km od ušća Boljetinske reke u Dunav. Obilazak nalazišta se sastoji iz tri faze. Nakon kupljene ulaznice, pogledaćete kratak dokumentarac o iskopinama Lepenskog vira iz 1965. godine. Nakon toga, odlazite u muzej gde se nalaze svi eksponati koji su iskopani prilikom otkivanja, sa detaljnim informacijama o svakom nađenom predmetu, odnosno kom vremenu pripada. Zatim možete pogledati u digitalnom formatu pređašnji izgled lokaliteta i vizuelno se upoznati sa praistorijskim načinom života, koje ja na sjajan način dočarano. Radno vreme je od 9 do 20h, a cena ulaznice za odrasle je 450 RSD, za grupne obilaske 350 RSD, dok je za decu do 15 godina 250 RSD.



Ovaj obilazak možete ostaviti i za poslednji dan, ukoliko vam se čini da vam ovaj ritam može biti prenaporan, jer vam svašta nešto još spremam.😁


Nastavljamo našu avanturu dalje. Na oko 13 km od Lepenskog vira, sa desne strane, nalazi se putokaz do čuvenog eko-etno kompleksa i galerije na otvorenom - Kapetan Mišin breg. Sjajno mestašce za kratak predah, sa veličanstvenim pogledom na Dunav, prepuno interesantnih skulptura, autentične hrane, muzejem vina  i mnoštvo ručno rađenih figura od drveta i kamena. 



Sjajno mesto za fotografisanje! Možemo li dalje? Može!


Rekla bih da ste malo gladni? Ako niste prethodno uživali u đakonijama karakterističnim za dunavski kraj, predlažem vam da napravite pauzu u restoranu „Varnica“, u srcu Đerdapske klisure. A da li ste znali da je na ovom mestu postojala nekadašnja balon stanica „Varnica“ koja je služila za regulaciju rečnog saobraćaja? Pre izgradnje hidroelektrane "Đerdap I", Kazan je bio najdramatičniji i najopasniji predeo za plovidbu. Plovidbu je tada regulisao specifičan sistem od šest signalih stanica, na obe obale Dunava. Balon je služio kao jedinstveni semafor, podignut ili spušten, bio je znak kapetanima da slobodno prodju ili sačekaju mimoilaženje brodom iz suprotnog smera. 



Nekadašnja balon stanica, danas je restoran u kom možete uživati u sjajnoj klopi, uz najbolja vina Istočne Srbije. I u najlepšem zalasku sunca, naravno! Ukoliko ste kao i ja zaljubljenik u nestvarne zalaske sunca, u ovom kraju ćete se nauživati lepote. Moram da napomenem da je restoran otvoren isključivo u letnjim mesecima! 


Na oko 3 km od Varnice, nalazi se veličanstveni mali Kazan, a po mom skromnom mišljenju, najlepši predeo u čitavom Đerdapskom sektoru.


Mesto gde je Dunav najuži i najdublji, sa najlepšim vidikovcima koji će vam oduzeti dah! Nećete verovati da se ovako nešto nalazi u Srbiji. Na rumunskoj strani, nalazi se impozantan kameni lik dačkog kralja Decebala, a naspram nje, u neposrednoj blizni Trajanova tabla.


Hoćemo li dalje? Nastavljamo ka najlepšem gradiću u Istočnoj Srbiji. Dragulj na Dunavu, koga zapljuskuju talasi plavog džina – Dobro došli u Kladovo, dunavsko more.

Kladovo je mali i živopisan gradić, okružen vodama i zelenilom, pravi mali raj za dušu. Na samom ulazu u grad, stražari srednjovekovna tvrđava Fetislam, naspram koje se prostire panorama grada. Grad je perfektno obeležen, te je i snalaženje vrlo jednostavno.


Sa desne strane od kružnog toka, nalazi se Stara čaršija i pešačka zona, koja je ujedno i centar društvenog života u Kladovu, sa mnoštvo trgovinskih i ugostiteljskih radnji. Sve je maltene u jednoj ulici. Obilazeći kružni tok, skretanjem u levo, ulazite u Dunavsku ulicu i samo pratite reku. Ovo vam je ujedno i put do gradske plaže na kom se nalazi par kafića, za ljubitelje mirnije i relax atmosfere. Hm, nemojte me posle pitati zašto stalno govorim da smo na moru!😁




Kladovo ima dva hotela, „Đerdap“ i „Aquastar Danube“, lociranih na dunavskom keju, kao i veoma bogatu ponudu privatnog smeštaja, čije rezervacije možete obaviti na sajtu kladovosmeštaj.com ili se informisati u Turističkoj organizaciji grada. Predlažem vam da rezervacije obavite pre dolaska, da se ne bi desilo da noć provedete kampujući na gradskoj plaži. Mada, nije ni to loša ideja.😂



Pošto sam vas izmorila predloženim obilascima za prvi dan, sada vam naredjujem da se doobro odmorite i napunite baterije za sutra, jer ništa manje blaga neću biti, da vam kažem.😂 Za mladjanu populaciju i one željne provoda i žurki, trk u Staru čaršiju! Verujem da ćete pronaći adekvatnu zabavu za svoj gušt! Ili se uputite do gradske plaže i uživajte u zvezdanom nebu, uz šum talasa i po kojim zvucima gitare. Sigurno ćete na ovom mestu naići na neko društvance koje, uz poznate melodije, uživa u vrelim letnjim noćima. 



Nastavak na Dan Drugi i ove divne Ivanine priče možete pročitati na njenom zvaničnom blogu Dragulj na Dunavu


Zapratite Ivanu i njene divne priče i na Instagram-u i Facebook-u 😊


575 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page